Boek Nederlands

Dorst

Amélie Nothomb (auteur), Marijke Arijs (vertaler)
+1
Dorst
×
Dorst Dorst

Dorst

Amélie Nothomb (auteur), Marijke Arijs (vertaler)
Genre:
Nog nooit was Jezus zelf aan het woord – tot nu. In een aangrijpende en gewaagde monoloog vertelt hij in zijn laatste uren over zijn leven, zijn grote liefdes en zijn meer dan menselijke gevoelens. Aan het kruis ziet hij zijn fouten in en herschrijft hij terloops de geschiedenis zoals we die kennen. In Dorst zet Amelie Nothomb de laatste momenten van Jezus zonder schaamte of vrees naar haar hand.
Onderwerp
Godsdienst Christus
Titel
Dorst
Auteur
Amélie Nothomb
Vertaler
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Soif
Uitgever
Amsterdam: Xander Uitgevers, © 2020
173 p.
ISBN
9789401612319 (hardback)

Besprekingen

De passie volgens Amélie

Amélie Nothomb was einde vorig jaar de gedoodverfde winnaar van de Goncourtprijs, maar haalde het uiteindelijk niet. Dorst is inderdaad een van de betere Nothombs. 

Je zal maar uit een van de katholiekste nesten van België komen. Volgens schrijfster Amélie Nothomb verdiende haar familie die titel: de Nothombs waren buitengewoon godvruchtig. Dat had verstrekkende gevolgen voor de kleine Amélie. Ze leerde al vlug de geest boven het lichaam te stellen en voor dat laatste alleen minachting te voelen ('In het beste geval had je een lichaam dat stopte bij de gordel, daaronder was er… niets.'). Zoveel repressie leidde tot anorexie. Pas na haar eerste jaren als schrijfster kreeg Nothomb weer het gevoel dat ze een lichaam had en dat ze het kon bewonen zonder zelfhaat.

Maar de katholieke opvoeding had nog een gevolg: van kleinsaf wist Amélie dat ze een boek over Jezus zou schrijven. Dàt was wat telde, dat zou haar raison d'être worden. Alleen voelde ze zich er de voorbije zevenentwintig boeken niet toe in staat: 'Ik was nog niet de literaire atleet van mijn dromen, ik had nog niet genoeg spieren gekwe…Lees verder