Boek
Nederlands

Het jongensuur

Andreas Burnier (auteur)
Een Joods meisje dat eigenlijk jongen wil zijn, voelt zich in de periode 1940-1945 in verschillende opzichten buitengesloten.
Titel
Het jongensuur
Auteur
Andreas Burnier
Taal
Nederlands
Editie
12
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2015
89 p.
ISBN
9789025445133 (paperback)

Besprekingen

Hoofdpersoon Simone is een klein meisje als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In omgekeerde chronologische volgorde worden haar wederwaardigheden tijdens die periode verteld. Ondergedoken als Jodin ziet Simone haar eigen individuele verdeeldheid (zij wil jongen zijn) opgenomen in maatschappelijke tegenstellingen. De titel slaat op de aparte uren in het zwembad voor jongens en meisjes. Zij neemt deel aan het jongensuur en wordt weggestuurd. Dat verlangen naar het ‘jongen zijn’ komt mede ‘omdat het dan met je lichaam in orde was’. Een levendige stijl met opmerkelijk talent voor kleine sarcasmen en humor. Andreas Burnier (1931-2002) debuteerde in 1965 met ‘Een tevreden lach’.

Over Andreas Burnier

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Roland Gerrits / Anefo

Andreas Burnier, pseudoniem van Catharina Irma Dessaur, (Den Haag, 3 juli 1931 – Amsterdam, 18 september 2002) was een Nederlandse schrijfster. Onder haar eigen naam was ze van 1973 tot 1988 hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Leven en werk

Jeugd en opleiding

Dessaur werd in 1931 in de Bethlehemkliniek in Den Haag geboren. Ze was het oudste kind in een liberaal joods gezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook ze drie jaar lang (1942-1945) onder op voortdurend wisselende adressen en om veiligheidsredenen gescheiden van haar ouders. Tijdens de onderduikperiode gebruikte ze de schuilnaam Ronnie van Dijk. De voornaam Ronnie zou ze haar hele leven blijven gebruiken. Ze woonde onder andere in de Achterhoek, Drenthe en op de Veluwe, waar zij de laatste maanden met haar vader verbleef. Samen met hem ging zij na de oorlog naar Amsterdam.

N…Lees verder op Wikipedia