Boek
Nederlands

Hoe ik mijn vader redde

Henk Hardeman (auteur)
+1
Hoe ik mijn vader redde
×
Hoe ik mijn vader redde Hoe ik mijn vader redde

Hoe ik mijn vader redde

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Emma (14, ik-persoon) wordt door jeugdzorg in een pleeggezin geplaatst. Haar vader is zwaar depressief sinds Emma’s moeder weg is en de band, waarmee hij ooit een grote hit scoorde, ruzie heeft gekregen. Samen met Rik bedenkt Emma een plan om haar vader er weer bovenop te helpen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Hoe ik mijn vader redde
Auteur
Henk Hardeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2019
219 p.
ISBN
9789021679662 (hardback)

Besprekingen

De 14-jarige Emma (ik-persoon) woont samen met haar vader in een flatgebouw. Omdat haar vader daar niets anders doet dan apathisch op de bank hangen, zijn verdriet verdringend door wiet te roken, draait Emma na schooltijd op voor het huishouden en eten ze alleen afhaalmaaltijden. Totdat de kinderbescherming Emma daar weghaalt en haar zeer tegen haar zin in een pleeggezin plaatst. Samen met haar vriendje Rik bedenkt Emma een plan om haar vader uit zijn depressie te halen, zodat ze weer bij hem kan wonen. Ze willen de door ruzie opgeheven muziekgroep, waarmee haar vader dertig jaar eerder een grote hit scoorde, weer bij elkaar brengen. Vlot geschreven humoristisch verhaal waarin zware onderwerpen als drugsgebruik, rouwverwerking en pleeggezin op een luchtige manier aan de orde komen. Korte getitelde hoofdstukjes met veel zelfspot, leuke taalgrapjes en een toegevoegd romantisch tintje vergroten het leesplezier. De karakters zijn door een beetje overdrijving heel goed getroffen, zelfs een…Lees verder

Over Henk Hardeman

CC BY 3.0 - Foto van/door Henk Hardeman

Henk Hardeman (Utrecht, 22 oktober 1961) is een Nederlands kinderboekenschrijver en redacteur.

Biografie

Henk Hardeman studeerde Nederlands. Hij debuteerde in 1998 bij Uitgeverij Christofoor met het jeugdboek Het zwarte vuur.

Van 2000 tot en met 2012 publiceerde hij in het kinder- en jeugdboekenfonds van Uitgeverij Holland, waar in totaal negen titels zijn verschenen en een reeks korte verhalen. Sinds 2014 publiceert hij ook bij andere uitgeverijen, waaronder Delubas, Zwijsen en De Bezige Bij. Sinds 2017 verschijnen zijn reguliere jeugdboeken bij Uitgeverij Ploegsma. Sinds 2021 publiceert hij Young Adult-romans bij uitgeverij Van Goor. Zijn boeken kenmerken zich door fantasie, humor en spanning.

In 2001 stond het boek De Prinses van Ploenk op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2008 gebeurde dit opnieuw met het vervolg De Pirate van Ploenk. In 2013 werd Spookschrijvers<…Lees verder op Wikipedia