Strip
Nederlands

De scepter van Ottokar

Hergé (auteur)

De scepter van Ottokar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
DET, Strips (jeugd verhalend)
Titel
De scepter van Ottokar
Auteur
Hergé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le sceptre d'Ottokar
Uitgever
Doornik: Casterman, 1997
62 p. : ill.
ISBN
9789030325178 (paperback) 90-303-2517-8 (paperback) 90-303-2756-1

Besprekingen

De zoon van Kuifje
Op 22 mei 1907 werd Georges Remi (1907-1983) ? beter bekend als Hergé, de geestelijke vader van 'Kuifje' ?, te Brussel geboren. Met zijn honderdste verjaardag in zicht organiseerde Parijs recent een prestigieuze tentoonstelling in het Centre Pompidou, maar de Brusselse Musea voor Schone Kunsten voerden een ambitieus tentoonstellingsproject af wegens tijdsgebrek. De Belgische viering start zo in mineur, al zal de (symbolische) eerstesteenlegging van het Hergé-museum (Louvain-la-Neuve) de toekomst van zijn erfenis moeten verzekeren. Een volledige kalender van de wereldwijde activiteiten gedurende het Hergé-jaar vind je op www.kuifje.be.
De wereld van Hergé
Om een beter zicht te krijgen op het fenomeen Hergé, zijn we nog steeds aangewezen op Benoît Peeters die naast de biografie Hergé, zoon van kuifje (2003) ook de allesomvattende monografie De wereld van Hergé (1993) publiceerde. Daarin overloopt hij de carrière en het oeuvre van Hergé als striptekenaar en il…Lees verder
Herdruk van een van de klassiekers van Hergé. Ten opzichte van de eerste Nederlandse uitgave (1947) is het taalgebruik gemoderniseerd: 'Z'n haar ziet eruit als een scheerkwast' veranderde in 'met een rare kuif op z'n kop', maar waar de verbetering van Professor Spiritus tot Halambiek zit, is onduidelijk. De tekeningen zijn ongewijzigd. De journalist Kuifje raakt verwikkeld in een complot, gestuurd door buurland Bordurië, om de koning van Syldavië af te zetten (parodie op de eind jaren dertig politieke onrust in Centraal Europa/de Balkan). Operazangeres Castafiore maakt in dit album voor het eerst kort haar opwachting. Detectives Janssen en Jansen zorgen voor de komische noot. Vanaf 10 tot het jeugdsentiment van 70.

Over Hergé

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi (Etterbeek, 22 mei 1907 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 1983), was een Belgisch striptekenaar en scenarist van stripverhalen, die vooral bekend is als schepper van De avonturen van Kuifje.

Ontstaan van zijn pseudoniem Hergé

Remi was zeventien jaar toen hij zijn pseudoniem Hergé bedacht. Hij gebruikte hiervoor de achterstevoren geschreven initialen van zijn naam Georges Remi: RG als Hergé. Op de lagere school was het voor hem namelijk al normaal om als Remi Georges te worden aangesproken. Op zijn schoolschriften prijkten eveneens de namen in die volgorde en als hij zelf zijn initialen zette, schreef hij ze neer als R.G. Daaruit ontstond zijn schuilnaam Hergé. Op zijn Frans klinkt dat als erzjee, want de begin-h is in die taal vrijwel niet hoorbaar. In december 1924…Lees verder op Wikipedia