Boek
Nederlands

De Tovertatoe van de Kaka-Ketoe

Marc De Bel (auteur), Bart Vantieghem (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tomas vaart naar het eiland van de Gele Drommels en ontdekt dat de Magische Kei zijn kracht kwijt is. Prentvertelling met surrealistische tekeningen in kleur. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
De Tovertatoe van de Kaka-Ketoe / Marc de Bel ; met tek. van Bart Vantieghem
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Bart Vantieghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
[60] p. : ill.
ISBN
90-223-1906-7

Besprekingen

Tomas' vader is op zakenreis en zijn moeder heeft het druk met haar zwangerschap. De jongen trekt zich terug in de garage waar een omgekeerde tafel dienst doet als boot. Het is met deze boot dat Tomas als Kapitein Cacao, samen met zijn knuffel Kaola, een wereld vol fantasie binnenvaart en gekke avonturen beleeft. Op zijn vijfde reis belandt de kapitein op Drommel-eiland bij de Gele Drommels. Samen met Wing-Pong-Ping en Kaola gaat hij op zoek naar de Wijze Kaka-Ketoe. Ze willen hem vragen om de Magische Kei weer op te laden en zo de verdorring op Drommel-eiland te stoppen. Onderweg ontmoet het trio enkele gekke personages zoals Matrozelaar Frisbie, oma Golconda en de reuzendwergen.

In de avonturen van Kapitein Cacao verwerkt de Bel elementen uit Tomas' omgeving: zoals op Tomas' wereldbol en drijft het woord 'oceaan' rond in het water, de cactussen uit de garage groeien op Drommeleiland enz. De Bel moet echter oppassen dat hij niet te ver gaat bij het letterlijk interpreteren van…Lees verder
De vader van Tomas is op reis; hij mist de verhaaltjes die papa hem iedere avond vertelt. Omdat zijn moeder zwanger is en weinig tijd voor hem heeft, speelt hij iedere avond in de garage met zijn zelfgemaakte boot, de Abazaba. Hij is dan kapitein Cacao. In dit deel van de serie 'De fantastische avonturen van kapitein Cacao' beleeft Tomas zijn fantasie-avonturen op het eiland van de Gele Drommels. Hij ontdekt dat de Magische Kei zijn kracht kwijt is. De steen wordt naar de wijze Kaka-ketoe gebracht die de kei weer oplaadt door deze op zijn buik-tatoeage te leggen. Het korte verhaal wordt ondersteund door bijna surrealistische prenten die (meestal bladvullend) verschillende technieken combineren. De tekst is gedrukt op witte gedeeltes en varieert in grootte, hetgeen soms storend werkt en het geheel een rommelig aanzien geeft. Bedoeld voor kinderen met een levendige fantasie die de allesbehalve gewone namen moeten kunnen uitspreken. Vanaf ca. 8 jaar. Mede naar gegevens van

De Tovertatoe van de Kaka-Ketoe

Als het buiten sneeuwt, vraagt Tomas zich af of dat in papa’s land ook zo is. Hij mijmert weg bij de wereldbol die vooral erg blauw is. Al gauw trekt hij naar gewoonte naar de garage. Samen met zijn knuffel Kaola laat hij zijn fantasie de vrije loop. Hij wordt kapitein Cacao. Met zijn schip belandt hij op een volledig verdord eiland: Drommeleiland. De Magische Kei, die ervoor zorgt dat de Heilige Bron blijft stromen, is zijn kracht kwijt. Alleen de Wijze Kaka-Ketoe kan hem weer opladen. Kapitein Cacao neemt het meisje Wing-Pong-Ping mee op zijn avontuur. Onderweg gebeurt er van alles: ze ontmoeten Matrozelaar Frisbie, er is een storm met oude vrouwtjes die uit de lucht vallen, oma Golconda komt aan boord, grote letters drijven op het water, enz. Kapitein Cacao is bekend uit vorige verhalen. Ook de structuur is hetzelfde: Tomas die danig opgaat in zijn fantasiespel en zo een onvoorspelbaar avontuur beleeft. Het verhaal hangt nogal warrig aan elkaar met bizarre gebeurtenissen, vreemd…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia