Boek
Nederlands

De strandbutler en andere verhalen

Ruth Rendell (auteur)

De strandbutler en andere verhalen

Twee novellen en negen korte verhalen over min of meer verknipte mensen en hun slachtoffers die meestal zelf ook niet onschuldig zijn.
Extra onderwerp
thriller, misdaad
Titel
De strandbutler en andere verhalen
Auteur
Ruth Rendell
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Piranha to Scurfy
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2001
272 p.
ISBN
90-274-7373-0

Besprekingen

Bundel met negen korte verhalen (elk een tiental bladzijden) en twee langere, op de achterflap omschreven als korte romans. Rendells meesterschap, ook in het moeilijke genre van het korte misdaadverhaal, heeft al alle lovende epitheta geoogst. Ook hier is de weelde van haar fantasie, die een gewoon gebeuren een ongewone draai kan geven, verbijsterend. Je kan bij het lezen van zo'n kort verhaal je vermoedens over de afloop hebben, toch verrast het slot telkens. De langere verhalen zijn typisch Rendell. In 'Van Piranha tot Scutari' draait het om de psychotische Ribbon, een boekenmaniak en would-be criticus, die zijn dominante moeder vermoordt en daarna tenondergaat aan zijn obsessie voor een gruwelauteur. De eenzaam levende, in zijn eigen waan teloorgaande malloot is een recurrent type bij Rendell. Erg origineel is 'Hoge, mysterieuze verbintenis', waarin Rendell de vreemde, absolute samenhorigheid beschrijft in een geïsoleerde dorpsgemeenschap, die haar eigen moraal gecreëerd heeft en…Lees verder
Een bundel met twee korte romans en negen korte tot zeer korte verhalen met een uiteenlopende inhoud. Een regelmatig terugkerend thema is het begane kwaad of bedrog waarvoor uiteindelijk wordt gestraft, al dan niet door menselijk ingrijpen. Soms zijn de verhalen grimmig, soms luchtig van aard maar altijd met een onverwachte draai aan het slot. Het mysterie en de grillige wending van het lot voeren de boventoon in deze kernachtige misdaadgeschiedenissen die de lezer direct in hun ban brengen. De omslag toont een uitnodigende entreepoort met daaromheen enkele mysterieuze elementen. Kleine druk.

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie