Luisterboek Nederlands

De brief voor de koning

Tonke Dragt (auteur), Willem Nijholt (andere)

De brief voor de koning

Tonke Dragt (auteur), Willem Nijholt (andere)
  • Vanaf 12-14 jaar
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
De brief voor de koning / Tonke Dragt ; voorgelezen door Willem Nijholt
Auteur
Tonke Dragt
Andere
Willem Nijholt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein Media, 2005
14 cd's
ISBN
90-5444-655-2 9789054446552

Ook in de collectie als:

Luisterboek: Nederlands
Boek: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De brief voor de koning verscheen oorspronkelijk in 1962. Het tweede kinderboek van Tonke Dragt werd al snel een klassieke ridderroman. In 1963 kreeg het boek de Gouden Griffel, en in 2004 werd het boek verkozen tot de 'Gouden Griffel der Gouden Griffels'. Intussen zijn er een twintigtal drukken van verschenen, goed voor zo'n 130.000 exemplaren. In het voorjaar van 2008 kwam de verfilming in de bioscoop, en in 2005 verscheen Dragts boek ook als luisterboek. De 14 cd's, die nu aan een vierde druk toe zijn, bieden de luisteraar 17 uur spanning en avontuur.

Het verhaal speelt zich af in de fictieve middeleeuwse riddertijd. Hoofdpersoon is de 16-jarige schildknaap Tiuri, die de avond voor hij tot ridder geslagen wordt, wegloopt uit de verplichte nachtwake omdat een oude man hem om hulp vraagt. Dat is het begin van een lange reis vanuit het land ten westen van de Grote Bergen, waar koning Dagonaut regeert, naar het land ten oosten van die bergen, het rijk van koning Unauwen…Lees verder
Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 1962, waarvoor de auteur in 2004 de Griffel der Griffels heeft ontvangen. Tot ridder geslagen worden is een grote eer, maar Tiuri (16) bewijst een ridder te zijn ook zonder ridderslag: bij een verzoek om hulp neemt hij een moeilijke opdracht over en volbrengt die na een gevaarlijke tocht. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. Willem Nijholt weet deze jeugdklassieker zo spannend en meeslepend te vertellen dat de luisteraar volledig in de ban raakt van de belevenissen en avonturen van Tiuri. Elke compact disc afzonderlijk is onderverdeeld in hoofdstukken. De omslagen van de compact discs bevatten elk een kaart, een van het Rijk van Dagonaut en een kaart van het Rijk van Unauwen. Verfilmd in 2008 door Pieter Verhoeff. Vanaf ca. 10 jaar.