Bibliotheek Alken en de meeste andere bibliotheken in Limburg hebben een nieuwe website. Hiermee trekken we volop de kaart van gebruiksgemak voor de leners. Info vinden over de bib, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één centrale plek en volledig aangepast aan gebruik op de smartphone.

Met deze nieuwe website geven we de aftrap naar het nieuwe bibliotheeksysteem. In maart maakte de bibliotheek van Alken, net als de meeste Limburgse bibliotheken, de overgang naar het eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS).

In januari startte de uitrol van het centraal bibliotheeksysteem met een pilootfase in de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk. In maart volgden nog 28 Limburgse bibliotheken. Over een periode van drie jaar tijd worden alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangesloten op het nieuwe systeem in golven van telkens ongeveer een half jaar per provincie.

Voordien had de bibliotheek van Alken het provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de warme overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen, besliste minister Gatz een jaar geleden om toe te werken naar een volledig nieuw centraal systeem voor Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Voor het nieuwe systeem werkt Cultuurconnect samen met de Nederlandse marktleider OCLC|HKA. OCLC|HKA is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat technologie en services biedt ter ondersteuning van hun werk en om onderlinge samenwerking te stimuleren. Het in Nederland ontwikkelde systeem Wise wordt door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt, en is in 2018 ook in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Vanaf 26 maart 2019 zal ook de bibliotheek van Alken Wise gebruiken.

Wat betekent deze overgang concreet voor onze leners/bibliotheekgebruikers?

Bij de overgang van het provinciaal bibliotheeksysteem naar het eengemaakt bibliotheeksysteem hoort een nieuw (aangepast) reglement. De belangrijkste wijzigingen lees je hier.