Lid worden

Iedereen kan lid worden van onze bibliotheek. Het lidmaatschap geeft recht op het uitlenen, verlengen en reserveren van materialen.

Je betaalt voor het lidmaatschap:

  • € 0 tot 18 jaar
  • € 5 vanaf 18 jaar

Je lidmaatschap is geldig voor 12 maanden. De lidmaatschapsbijdrage wordt éénmaal betaald per 12 maanden en dit op de plaats van inschrijving of hernieuwing van het lidmaatschap.

Uitlenen

Per lidmaatschap kan je in totaal maximaal 20 stuks uitlenen, waarvan:

  • 20 gedrukte materialen (boeken, tijdschriften, strips)
  • 10 cd's (Opgelet, het aantal cd's wordt geteld per schijfje en niet per box/doosje. Een box met 5 cd's telt dus als 5 uitleningen.)
  • 10 DVD's

Kinderen onder 12 jaar kunnen alleen materialen uitlenen uit de jeugdafdeling. 

Je kan de uitgeleende werken 4 weken (28 dagen) bijhouden. 

De einddatum van de uitleentermijn vind je op het ticket dat je kan printen bij het uitlenen en in je 'Mijn bibliotheek'-account. Je kan steeds een aangepaste uitleentermijn vragen indien je op vakantie gaat of als je op voorhand weet dat je de materialen niet tijdig kan terugbrengen.

Het uitlenen is gratis. Breng je je uitgeleende materialen te laat terug? Dan betaal je een boete van € 0,10 per stuk per openingsdag.

Verlengen

Je kan de uitleentermijn 1 keer verlengen met 4 weken (28 dagen). Indien een materiaal gereserveerd is voor een andere lener, is verlengen niet mogelijk.

Verlengen kan via je 'Mijn bibliotheek'-account (kijk in de help voor meer uitleg), aan de uitleenbalies in de bibliotheek of telefonisch tijdens de openingsuren op het nummer 011/59 06 60. 

Inleverbus

Ook na sluitingstijd kan je via onze inleverbus (in de zijgevel aan de kant vanuit parking 'Kapittel') inleveren.

Reserveren

Via onze catalogus kan je materialen uit onze collecties online bestellen.  Om gebruik te kunnen maken van deze service moet je lid zijn en een 'Mijn bibliotheek'-account hebben.

We sturen je een e-mail van zodra je gereserveerde materiaal klaarligt aan de balie. Je hebt dan 14 dagen tijd om het op te halen. De openingsuren vind je hier

Reserveren kost € 1 per item. 

Aankoopsuggestie

Vind je niet wat je zoekt in de collectie? Of heb je een goede aankooptip?

Geef je suggestie aan ons door!

IBL

Wil je graag materialen uitlenen die wij niet in onze collectie hebben? Via de dienst 'Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) is het mogelijk materialen aan te vragen in een andere bibliotheek.

Let op: materialen die wel in de collectie zitten maar zijn uitgeleend aan een andere lener, recente documenten en jeugd- of kinderboeken komen niet in aanmerking voor aanvraag via IBL. Niet alle bibliotheken verzenden cd's en DVD's. 

Contacteer de bib om een IBL-aanvraag te plaatsen via mail aan elisabeth.appeltans@alken.be. Zodra het item is aangekomen in onze bib sturen we je een verwittiging. Je kan het aangevraagde materiaal daarna afhalen aan de balie. Na de uitleentermijn bezorg je het materiaal terug aan de balie in de bibliotheek van Alken. De uitleentermijn is in principe dezelfde als de gelijkaardige materialen uit onze eigen collectie, tenzij de bibliotheek die eigenaar is van het materiaal daarover anders beslist.

Een IBL-aanvraag in een andere openbare bibliotheek kost 3 euro per aanvraag. Wetenschappelijke bibliotheken vragen doorgaans een hogere prijs per aanvraag.

Lees hier meer over IBL.