Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan is de bibliotheek niet normaal toegankelijk voor onbepaalde duur. We voorzien wel een aangepaste regeling die het mogelijk maakt om materialen telefonisch of via e-mail te bestellen om ze nadien af te halen in de bibliotheek.

Wat met uitgeleende materialen?

Alle uitgeleende materialen met een vervaldatum van 1 februari 2020 tot en met 24 juni 2020 zijn verlengd tot 7 juli 2020. Enkel voor materialen met een vervaldatum vóór 13 maart 2020 werd er een boete berekend voor de periode van de vervaldatum tot 13 maart 2020. Deze boete zal pas verder oplopen vanaf 7 juli 2020.

Het is dus niet nodig om geleende materialen zelf online of telefonisch te verlengen.

Inleveren van geleende materialen kan, maar is niet noodzakelijk. Wil je zelf graag je geleende materialen terugbrengen, dan kan dit via de inleverbus van de bibliotheek. Je vindt deze inleverbus in de muur (achter de fietsenstalling) aan de ingang via parking ‘het Kapittel’. Gelieve de materialen dus niet in de brievenbus aan de Papenakkerstraat te deponeren.

Wat als je toch nog graag materialen wil uitlenen?

Het is voorlopig niet mogelijk om de bibliotheek zoals normaal te bezoeken tijdens de openingsuren en zelf materialen uit te kiezen in de bibliotheek. Wil je toch graag je lees-, luister- of kijkvoer aanvullen? Dan kan dat via een speciale bestelling. Enkel aanwezige materialen kunnen op deze manier aangevraagd worden.

Hoe werkt het?

- Kies maximaal 5 (aanwezige) materialen per lenerspasje uit het aanbod via onze catalogus (alken.bibliotheek.be). Het is uitsluitend mogelijk om specifieke titels aan te vragen. Bestellingen met vragen naar boeken, cd’s of dvd’s in een bepaald genre, over een bepaald onderwerp/thema of met enkel een leeftijdscategorie kunnen wij niet behandelen.

- Stuur een e-mail naar info.bib@alken.be met daarin:

  • Een opsomming van de (maximaal 5) titels die je gekozen hebt, samen met de auteur of de uitvoerder. Vermeld bij elke titel of het gaat om een boek, een cd of een dvd.
  • De naam en het lidkaartnummer of rijksregisternummer (enkel voor leden die uitlenen met hun identiteitskaart) van de persoon voor wie je de materialen bestelt.
  • Je telefoonnummer.
  • Je voorkeur van afhaalmoment. Je kan kiezen tussen een afhaalmoment in de voormiddag, in de namiddag of ’s avonds. (Zie verder voor de exacte afhaalmomenten.)

- Je kan je bestelling ook telefonisch (011 59 06 60) doorgeven op dinsdag of donderdag van 9u tot 12u. Zorg ervoor dat je nodige gegevens bij de hand hebt (zie lijstje hierboven).

- Wij zoeken de materialen bij elkaar en lenen ze voor jou uit op de gevraagde lidkaart. Hierna ontvang je van ons een e-mail met een bevestiging van je uitleningen en het afhaalmoment. Indien je nog geen bevestiging hebt ontvangen, staan de uitleningen nog niet klaar en is het zinloos om naar de bibliotheek te komen. In het geval 1 titel door meerdere personen wordt aangevraagd, wordt deze uitgeleend aan de persoon die er het eerst om gevraagd heeft.

- Kom op het afgesproken moment naar de bibliotheek en bel gewoon aan. Wij geven het pakketje met uitleenbon mee.

- De mogelijke afhaalmomenten zijn als volgt:

  • Dinsdag: 13u – 16u en 17u – 19u
  • Woensdag: 9u – 12u en 13u – 16u
  • Donderdag: 13u – 16u en 17u – 19u
  • Vrijdag: 9u – 12u en 13u – 16u
  • In het weekend en op maandag is er geen service of afhaal mogelijk. E-mails die vrijdagavond of in het weekend worden verstuurd, worden ten vroegste maandag behandeld.

Kom enkel op het overeengekomen afhaalmoment. Zo kunnen wij zorgen voor een goede spreiding van de afhalingen.

- Wil je graag materialen  inleveren als je je bestelde materialen komt afhalen? Dit kan uitsluitend via de inleverbus (aan de ingang via parking Kapittel, in de muur achter de fietsenstalling).

- Heb je een bericht gekregen dat een gereserveerd materiaal voor jou klaarstaat in de bibliotheek? Maak dan op dezelfde manier (via e-mail of telefonisch) een afspraak voor een afhaalmoment.

Liever digitale diensten?

Lees hier meer over digitale diensten van de bib in corona-tijden.

Vragen over het coronavirus?

Klik hier voor meer uitleg en veelgestelde vragen over het coronavirus.